Blog Griekse taal online

Tips om Grieks te leren spreken

Χόρεψέ με μέχρι το τέλος του έρωτα.

Dance me to the end of love.
Grieks leren met liedjes is de leukste manier om woorden en zinnen te leren. Dit lied wordt door Leonard Cohen in het Engels gezongen en de ondertiteling is in het Grieks.

Het lied is op het ritme van een chasapiko (Griekse dans) geschreven. Leonard Cohen heeft op Hydra gewoond.
Ook al heeft het lied de structuur van een liefdeslied, het is oorspronkelijk geïnspireerd op de holocaust. In een interview zei Leonard Cohen over dit lied:

“Dance Me to the End Of Love… het is vreemd hoe liedjes ontstaan, want het begin van elk liedje is een soort graankorrel die iemand of de wereld je overhandigt en daarom is het proces van het schrijven van een liedje zo mysterieus. Het was van horen zeggen of lezen of weten dat in de bepaalde vernietigingskampen een strijkorkestje werd gedwongen te spelen, terwijl de verschrikking gaande was. Ze zouden klassieke muziek spelen terwijl hun medegevangenen vermoord en verbrand werden. Dus die muziek, “Dance me to your beauty with a burning violin,” doelt op de schoonheid van de vervulling van het leven, op het einde van dit bestaan en op het passionele element in die vervulling. Maar het is dezelfde taal die we gebruiken voor de overgave aan een geliefde, zodat het lied — het is niet belangrijk dat iedereen de ontstaansgeschiedenis kent, want als de taal van die passionele bron komt, dan zal die taal in staat zijn alle passionele activiteit te omarmen.”
Bron: wikipedia