Blog Griekse taal online

Tips om Grieks te leren spreken

Βρέχει καρεκλοπόδαρα

De cursisten kwamen gisteravond aan de in de stromende regen. Wolkbreuken stortten zich over hen uit en de straten waren veranderd in rivieren. Dat gebeurt wel eens in september. Ik herinner dat ik precies twee jaar geleden op een bruiloft was, waar ook door de heftige regenval het bruiloftsmaal met een paar honderd gasten, op het laatste moment van het dorpsplein van Didima naar een onderkomen in Nafplion werd verhuisd. Wij konden er niet eens komen, doordat de wegen rivieren waren geworden.
Gelukkig schijnt de zon weer vandaag, dat is voor de cursisten wel zo fijn. Voor het eerst geven we twee heel verschillende niveaus naast en door elkaar. De cursisten wilden allebei graag deze week komen en vonden het wel een leuk experiment. Ze reisden samen en konden het meteen goed vinden met elkaar.

Ik heb veel nieuwe lessen geschreven voor Kristien die de Παρατατικός (langdurende verleden tijd), de Μέλλοντας διάρκειας  (langdurende toekomende tijd) en de προστακτική (de gebiedende wijs) wil leren. Die laatste is een behoorlijke kluif, maar toen ik haar gisteravond al heel rap met Dimitris Grieks hoorde spreken, was ik gerustgesteld. Dat gaat ze wel leren. Zo blijf ik ook de lessen in Epidavros steeds weer vernieuwen en verbeteren.
Odette gaat de Αόριστος (simpele verleden tijd), Μέλλοντας στιγμιαίος (simpele toekomende tijd) en de Υποτακτική (aanvoegende wijs) leren. Lessen die ook in module 4 en 5 van Griekse taal online niveau 1 zitten.  Zij heeft de eerste cursus gevolgd bij een volksuniversiteit en dat sluit precies aan bij module 1, 2 en 3 van de onlinecursus niveau 1. Dus zij krijgt in feite module 4 en 5. Je zou kunnen zeggen dat ze niveau ½ heeft. De online cursus is gelijk aan twee cursussen bij een volksuniversiteit.
Beiden krijgen natuurlijk heel veel oefeningen in spreken met Kostas, Dimitris en anderen. We hebben veel praatmomenten in het programma geplaatst en op de laatste dag doen we specifieke uitdrukkingen, spreekbeurten en liedjes.

Hier zijn een paar leuke uitdrukkingen i.v.m. de regen. In de eerste kolom staat de tijd waarin het geschreven is, dat is voor gevorderden. Voor de beginners: vergeet dat en gebruik de uitdrukking gewoon zoals die geschreven staat.

Ενεργητική φωνή, παρατατικός

Η βροχή έπεφτε με το τουλούμι.

Het regende dat het goot. De regen viel met bakken uit de hemel.

Ενεργητική φωνή, ενεστώτας

Βρέχει καρεκλοπόδαρα.

Het regent pijpenstelen.

Παθητική φωνή, παρακείμενος

Είμαι βρεγμένος ως το κόκαλο.

Ik ben nat tot op het bot.

Παθητική φωνή, αόριστος.

Βραχήκαμε ως το κόκαλο.

We zijn tot ons bot natgeregend.

Ενεργητική φωνή, υποτακτική.

Βρέξει χιονίσει.

Weer of geen weer.

Sommigen van jullie zullen weer beginnen met een cursus in september, anderen leren online of in Griekenland. Wil je alle tijden van een werkwoord opzoeken dan is Βικιλεξικό een goeie site om te zoeken. Van veel werkwoorden hebben ze overzichten met alle uitgangen geplaatst.

Veel plezier weer met Grieks leren.

Tips en lessen ontvangen?

Griekse taalcursus in Epidavros

Niveau A2: 10-17 mei en 30 aug. - 6 sept.2020
Niveau A2 > B1: 17-24 mei en 6-13 sept. 2020
Niveau B1: 24-31 mei en 13-20 sept. 2020