Blog Griekse taal

Tips en lessen

Elke Griekofiel heeft een verlangen

100 cursisten die Grieks niveau 1 online leren! Deze mijlpaal bereikten we op 16 april 2017, de dag van Grieks Pasen. De cursus bestond pas 1 jaar, 3 maanden en 21 dagen. Het is fantastisch dat zoveel mensen Grieks willen leren en een manier gevonden hebben om dat te doen. Voor hen was het een langgekoesterde wens die nu in vervulling is gegaan.

συγχαρητήρια

Ik ben zo trots op ‘mijn’ cursisten dat ze de stap hebben gewaagd en zijn begonnen om Grieks te leren spreken. Ze durven het leerproces aan te gaan, wat heus niet altijd makkelijk is. Ze durven te vallen en weer op te staan. Want als je iets nieuws leert, dan maak je fouten, of raak je soms gefrustreerd. Daar is moed en doorzettingsvermogen voor nodig. Herhalen, opnieuw beginnen, hulp vragen, durven fouten te maken, in jezelf blijven geloven, je vorderingen koesteren.
En ze genieten van de beloning! Je kunt ineens wel verstaan wat de Griek tegen je zei, dan kun je trots zijn op jezelf.

Elke Griekofiel heeft het verlangen om zich thuis te voelen in Griekenland. Dat doe je door vrienden te maken en door met ze in het Grieks te spreken. Daarom volgen zoveel mensen Griekse les.

Waarom leren deze 100 cursisten Grieks online?

 •  Er is geen cursus Grieks in de buurt
 •  Ze konden niet elke week een avond vrijmaken voor een cursus
 •  Ze willen Grieks leren in hun eigen tijd.
 •  Ze willen graag thuis Grieks leren
 •  Ze willen in hun eigen tempo Grieks leren
 •  Ze willen overal toegang tot hun Griekse lessen hebben
 •  Ze wonen in Griekenland en willen online ondersteuning
 •  Zo snel mogelijk Grieks leren
 •  Ze zochten naar ondersteuning voor de grammatica
 •  Andere cursussen zijn te kostbaar
 •  Ze willen de uitspraak leren met de audio-opnames
 •  Ze willen met hun familie in Griekenland kunnen spreken
 •  Ze willen Grieks kunnen spreken in hun vakantie

Het is leuk om van cursisten te horen hoe trots ze op zichzelf zijn als ze nu een gesprek met de hoteleigenaar of hun buurvrouw of de schoonfamilie kunnen voeren.
Of zoals een cursist zei: ‘Nu pas begrijp ik die grammatica! Nu kan ik eindelijk een behoorlijke zin zeggen en verstaan.’
Sommigen doen in 3 maanden de hele cursus, een ander doet er een jaar over. Sommigen studeren elke dag een uur, anderen studeren alleen in hun vakanties. Anderen hebben het even laten liggen en beginnen weer opnieuw. Dat kan allemaal. Je bepaalt  helemaal zelf wanneer en hoe snel je leert.
Wat ik heel belangrijk vind is om mijn cursisten te ondersteunen in hun zelfvertrouwen. Fouten maken is niet erg, daar leer je juist van.

Mijn missie is om alle Griekofielen te helpen om Grieks te spreken. Ik heb het zelf ook geleerd en weet precies waar de knelpunten en frustraties zitten. En het is zo geweldig leuk als je in het Grieks met je vrienden kunt spreken.
Ik beloof je niet dat je met niveau 1 een volledig gesprek over de politiek kunt voeren, maar je kunt wel alle dagelijkse dingen in het Grieks zeggen en het antwoord daarop verstaan, zoals boodschappen doen, bestellen in een restaurant, een gesprekje over waar je vandaan komt, over je familie, het weer, vragen stellen aan de hoteleigenaar enz.
Met deze cursus kun je altijd Grieks leren wanneer het jou uitkomt. Je wordt stap voor stap begeleid in de Griekse taal. Het is belangrijk dat je leert hoe je zinnen vormt, maar dat kun je niet meteen. Eerst moet je leren lezen, dan de beginselen van de grammatica leren en woorden leren en die daarna toepassen en oefenen. De grammatica is opgedeeld in stukjes, zodat je al vanaf het begin zinnen kunt spreken en niet meteen overvoerd wordt door alle regels. Alle lessen zijn op audio opgenomen waardoor je de uitspraak snel leert. Het is een volledige basiscursus waarmee je zelfstandig verder kunt leren. En dat vinden de cursisten nu juist zo leuk.

De cursisten zijn trots op hun vorderingen in het Grieks en vertellen mij hun verhalen:

 • Ik kon in het Grieks de weg vragen en ik verstond het antwoord. Toen glom ik van trots.
 • Eindelijk kon ik een gesprekje met de hoteleigenaar voeren. Dat wilde ik al zo lang.
 • Ik kreeg complimenten over mijn uitspraak. Ik voelde me net een echte Griek.
 • In het vliegtuig zat ik naast een Griek en ik heb hem kunnen vragen waar hij woonde en wat hij voor werk deed. Ik kon hem vertellen dat ik Grieks leer omdat ik iedere vakantie naar Kreta ga. Dat was fantastisch.
 • Ik kon mijn Griekse schoonmoeder vragen hoe ze de Baklava had gemaakt. Ik was supertrots en zij was ook heel blij en omhelsde me.

Dank aan alle cursisten voor hun vertrouwen in mij en hun enthousiaste reacties.
Wil jij ook Grieks leren en heb je een vraag over de cursus? Laat het me weten en stuur me een email. Ik beantwoord hem graag.
Of schrijf een reactie onder dit blog.
Wanneer was jij trots op jezelf in je leerproces van de Griekse taal?

Karen Agrafiotis – de Vries

Ga naar Grieks niveau 1 online