Conversatielessen in zoom

In kleine groepjes van 4

conversatieles

Ik versta nu ook veel meer!

Wat een heerlijke lessen. Bij de eerste les was ik heel zenuwachtig, maar dat ging snel over. Ik was bang om fouten te maken, maar dat heb ik nu veel minder. Het is fijn om met zo’n klein groepje vertrouwd te raken en elkaar een beetje te leren kennen. Nu durf ik veel meer te praten en heb ik er plezier in gekregen.
Ik versta nu ook veel meer, doordat ik in de lessen ook naar de verhalen van de anderen luister en moet samenvatten wat de ander gezegd heeft.
Karen’s feedback stimuleerde en motiveerde me om de werkwoorden nog eens goed door te nemen. Ook al vind ik die aoristos heel lastig, ik kan nu toch al een verhaaltje houden over wat ik gisteren gedaan heb. Heel erg leuk en een volgende keer doe ik weer mee. – Astrid-

Omdat jij met je Griekse vrienden wilt praten!

Er ontstaan vanzelf gesprekken!

Door de conversatielessen heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Dat merkte ik meteen tijdens mijn verblijf in Griekenland. Ik durfde met de buurvrouw, die geen Engels spreekt, gesprekjes in het Grieks aan te gaan. Het ging nog niet vlekkeloos, maar we lachten heel wat af door mijn fouten en ze was heel geduldig. Zo lief.
Had ik maar eerder les genomen, dacht ik. Ik leer nu ook veel door het gewoon maar te doen. En… dat T-shirt met de tekst: μαθαίνω ελληνικά – helpt echt. Ze spreken me erop aan en er ontstaan vanzelf gesprekken.
– Hans –

Conversatieles online

Om daadwerkelijk Grieks te spreken en te verstaan is oefening nodig.
Je leert Grieks omdat je graag wilt kunnen spreken met je Griekse vrienden, omdat je je nog meer thuis wilt voelen of omdat je in Griekenland gaat wonen of al woont en ook te maken hebt met instanties en de tandarts of de loodgieter, waarbij het heel belangrijk is dat je elkaar begrijpt.

Je hebt Griekse lessen gevolgd, via een cursus of via een boek en dat wil je graag in praktijk brengen en ook feedback krijgen op jouw Grieks.
Als je in Nederland woont, dan heb je weinig gelegenheid om goed te oefenen en als je al in Griekenland woont, dan kan het zijn dat je je onzeker voelt als je Grieks spreekt.
Dan geven Griekse conversatielessen je een steun in de rug. Je oefent om je passieve kennis in praktijk te brengen door gesprekken te voeren.
Als je je kennis gaat gebruiken in een gesprek, dan blijven de woorden beter hangen en door herhaling zullen ze als vanzelf naar boven komen. Dan heb je ze paraat.

Doordat je zelf een kort verhaaltje voorbereid, heb je de gelegenheid om enkele nieuwe woorden te gebruiken, of bijv. de werkwoordsvormen nog eens na te kijken. Dat stimuleert je om iets nieuws te leren of weer op te halen. Doordat anderen ook een verhaaltje vertellen en iemand dat samenvat, oefen je in het verstaan.
Het stellen van vragen aan elkaar nodigt uit tot het onvoorbereid spreken over hetzelfde onderwerp, waardoor je weer dezelfde woorden kunt gebruiken, die daardoor opgeslagen blijven in je geheugen.

Zelfvertrouwen

Ik merk dat de cursisten van de conversatielessen vanaf de tweede les al vorderingen maken, doordat ze meer zelfvertrouwen krijgen en meer durven te spreken. En dan gaan ze ook meer met elkaar in gesprek. Heerlijk om te merken en te horen.

μιλάω ελληνικά το 2022

Grieks converseren gaat steeds beter!

Het gaat hier in Stoupa wel goed met Grieks converseren. Het gaat steeds beter. Het vereist inderdaad oefenen en oefenen en elke gelegenheid aangrijpen. Ik heb wel ervaren dat ik met Niveau 1 en Niveau 2 van jouw online cursus een hele goede basis heb verkregen en daar zijn de conversatielessen in zoom een goede aanvulling op geweest. Dank daarvoor.
Ilse uit Stoupa –

Hoe werkt een serie conversatielessen

De conversatielessen zijn per niveau ingedeeld
Niveau A1: Je oefent met dagelijkse gesprekjes in de tegenwoordige tijd, zoals boodschappen doen, eten bestellen, een praatje over het weer. We zullen waar nodig aandacht besteden aan de naamvallen.
Niveau A2: Je oefent dagelijkse gesprekken in o.a. de verleden tijd (de aoristos) en de toekomende tijd. Ook met het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden in de verbuigingen en de naamvallen.
Niveau B1: Je voert gesprekken over iets diepgaandere onderwerpen, zoals vertellen over een tv.programma dat je hebt gezien, of over de muziek waar je van houdt. Wat betreft de grammatica oefen je ook met passieve werkwoorden, de paratatikos, bijwoorden en alles waar vragen over zijn.

Opzet

  • In elke les kunnen 4 deelnemers meedoen.
  • Je krijgt de opdracht om een kort verhaaltje – 2/3 minuten – voor te bereiden over een onderwerp dat we samen hebben gekozen.
    Dat voorbereidde verhaaltje vertel je in de les, waarbij je een geheugensteuntje van enkele woorden kunt gebruiken.
    Daarna vat iemand anders samen wat je hebt verteld. En dan kunnen de anderen nog vragen stellen aan de verteller. Dan ontstaat er een onvoorbereid gesprek over hetzelfde onderwerp.
  • De les duurt 1 uur en 20 minuten en daarna praten we nog 10 minuten na in het Nederlands, waarin je nog vragen kunt stellen en we het onderwerp voor de volgende keer bespreken.
  • We spreken een serie van 4 x af. Meestal vinden de deelnemers het fijn om 1 x per 2 weken een les te doen, maar dat kan ook anders.
    Via datumprikker spreken we de exacte data en tijdstippen af.

Annulering
Mocht je een keer niet kunnen en is dat op een redelijke termijn voor de les duidelijk, dan proberen we om een andere datum te prikken. Mocht je annulering vlak voor de les plaatsvinden, dan gaat de les gewoon door zonder jou. Er is geen terugbetaling van het lesgeld. Mochten er meer dan 2 mensen op het laatste moment annuleren, dan zoeken we ook een andere datum.

Investering
Je betaalt € 25,- per les, dus voor 4 lessen is het € 100,-
De betaling doe je online nadat we met de groep 4 data hebben afgesproken.

Inschrijving
Stuur een mail naar info@karidies.com met vermelding van je niveau Grieks, A1, A2 of B1. Weet je niet welk niveau je hebt, overleg dan met Karen. De lessen zullen starten als er 4 deelnemers zijn.

Fouten maken mag!

Van je fouten leer je heel veel. Ik geef alleen feedback als ik niet begrijp wat je zegt en ik geef tips en antwoord op je vragen.
Ik zal niet iedere verkeerde naamval verbeteren, want dat is zo’n onderwerp dat steeds beter gaat hoe meer je spreekt en verstaat. Maar als je een werkwoord verkeerd zegt, of je uitspraak is niet goed, dan begrijpt de ander je niet, dus dat is wel belangrijk. Ik stimuleer je vooral om te spreken en al je kennis in praktijk te brengen.
Leer om Grieks te spreken met foutjes. Het gaat erom dat de ander begrijpt wat je zegt.

Als je elkaars taal spreekt, ontstaat er vertrouwen en maak je vrienden!

μπλουζάκι μαθαίνω ελληνικά

Een gesprek beginnen

10 tips om een gesprek te beginnen in het Grieks
Eén van mijn cursisten verzuchtte: ‘Ik wil een gesprekje beginnen met de ober, maar dan antwoord hij snel in het Engels en weg is hij weer.’
Herken je dat? Je wilt zo graag je Grieks oefenen en gesprekjes voeren, maar er wordt in het Engels geantwoord of degene met wie jij wilt spreken, heeft het erg druk. Hoe pak je het aan? Lees meer

Grieks spreken in je vakantie

Tips om Grieks te leren in je Griekse vakantie

Griekenland is natuurlijk dé plek om Grieks te leren spreken. Als je in Nederland een cursus hebt gevolgd, dan heb je kennis van de Griekse taal, maar dat is nog heel iets anders dan Grieks spreken. Maak je passieve kennis actief. Spreek Grieks wanneer je dat kunt en vul aan met Engels als je het niet meer weet in het Grieks. 12 tips om Grieks te leren in je vakantie. Lees meer