Blog Griekse taal

Tips en lessen

μαθαίνω ελληνικά

10 tips om een gesprek te beginnen in het Grieks

Eén van mijn cursisten verzuchtte: ‘Ik wil een gesprekje beginnen met de ober, maar dan antwoord hij snel in het Engels en weg is hij weer.’
Herken je dat? Je wilt zo graag je Grieks oefenen en gesprekjes voeren, maar er wordt in het Engels geantwoord of degene met wie jij wilt spreken, heeft het erg druk, zoals obers dat meestal hebben als jij uit eten gaat. Een ober die het erg druk heeft, zal liever in het Engels communiceren met je over de bestelling, omdat dat sneller gaat.
Ik vroeg het aan andere cursisten en ook van hen hoorde ik dat ze het lastig vinden om een gesprek te beginnen. Wat vraag je dan?, vragen ze aan mij. Eigenlijk kun je over van alles wat vragen. Grieken vragen je ook het hemd van het lijf. Ben je nog niet zo goed in vragen stellen, bereid je dan voor op de situatie en bedenk iets dat je wilt weten.

Zorg dat je open vragen stelt, zodat de ander ook iets te antwoorden heeft. Dan kun jij n.a.v. dat antwoord weer iets zeggen. Open vragen beginnen met: hoe, wat, waarom, waar, welke, wie, wanneer.
Gesloten vragen kun je met ja of nee beantwoorden. Is de bushalte hier? Is de supermarkt open? Kun je hier lekker eten? Het gesprek valt dan snel stil. Het zijn geen foute vragen. Ze zijn juist heel efficiënt, maar als je een gesprekje wilt voeren, zijn ze niet de ideale opening.
Of begin met een compliment, dat doet het altijd goed en stel dan na het bedankje van de ander een vraag. Maak een lijstje met complimenten en vragen die je zou kunnen stellen, zodat je voorbereid bent.
Hier zijn 10 tips voor je om een gesprekje te beginnen.

1- De 11 meest gestelde vragen. In een eerder blog beschreef ik al, welke vragen de Grieken je vaak stellen. Je kunt deze vragen ook zelf aan een Griek stellen. https://grieksetaalonline.karidies.com/11-veelgestelde-vragen-door-grieken/

2- Stel open vragen. Je vraag begint met een vraagwoord: Hoe, wat, waarom, waar, welke, wie, wanneer.
Waar is de bushalte? – Πού είναι ο σταθμός λεωφορείου;
Wat is een bekend streekgerecht? – Τι είναι ένα γνωστό τοπικό πιάτο;
Wanneer begint het muziekfestival? – Πότε αρχίσει το φεστιβάλ μουσικής;

3- Vraag in een lokale winkel naar waar de producten vandaan komen. Of vraag welk product je moet kiezen. Er zijn verschillende soorten rijst, verschillende soorten kaas, brood, yoghurt, enz. De winkelbediende zal je vragen waar je van houdt of wat je wilt gaan koken, of je laten proeven. Zo kun je een gesprekje voeren.
Welke kaas raadt u aan voor pastitio? – Τι τυρί προτείνετε για το παστίτσιο;
Wat voor brood is dat? – Τι ψωμί είναι αυτό;
Hoe gebruik ik deze kruiden? – Πώς χρησιμοποιώ αυτά τα βότανα;

4- In de zomer is het de gewoonte om vanaf zonsondergang te gaan wandelen door de haven of op het centrale plein in de koele avondlucht. Tijdens deze avondwandeling zie je vaak oudere mensen op een bankje zitten. Als er plaats is, ga je er naast zitten. Dit zijn de mensen die tijd hebben en het leuk vinden om een gesprekje te voeren. Een vriendelijk opening van het gesprek is meestal al voldoende.
Goedenavond, mag ik hier zitten? – Καλησπέρα, μπορώ να καθίσω εδώ;
Goedenavond, bent u van hier? – Καλησπέρα, είστε από δω;

5- Ga naar een familiehotel of restaurant van Grieken zelf. In toeristische centra werken vaak buitenlanders op de terrassen. Die spreken niet altijd heel goed Grieks, (maar soms wel). Bovendien zijn het werknemers, die hard aan het werk zijn. Zoek een rustig moment in het familierestaurant wanneer de ober/ serveerster niet zoveel te doen heeft en begin dan je gesprekje. Bereid je vragen voor en neem eventueel een spiekbriefje mee.

6- Ga vaker naar hetzelfde restaurant of barretje, zodat de mensen je leren kennen. Na een paar keer, gaan ze vanzelf vragen aan je stellen.

7- Begin met een compliment te geven. Dat vind iedereen leuk. En na het bedankje van de ontvanger stel je een vraag. Zo begint een gesprekje hartelijk en heeft de ander ook zin om iets te vertellen.
Wat een mooi uitzicht heeft u hier. Hoe heet dat eiland voor ons? – Τι ωραία θεά έχετε εδώ. Πώς το λένε αυτό το νησί μπροστά μας;
Het ontbijt was erg lekker. Is de cake huisgemaakt? – Το πρωινό ήταν πολύ νόστιμο. Το κέικ είναι σπιτικό;
Ik vind het dorp heel erg mooi. Bent u van hier? – Μου αρέσει το χωριό πάρα πολύ. Είσαστε από δω;

8- Draag het t-shirt met het opschrift: μαθαίνω ελληνικά. Succes verzekerd. Iedereen maakt een praatje met je. Hier kun je het bestellen:
https://moteefe.com/store/i-love-greece/

9- Als je kunt zien dat iemand rustig ergens zit op een terras of wacht bij dezelfde bushalte als jij, kun je ook heel gewoon beginnen met: Καλημέρα, τι κάνετε; Dan zegt de ander iets terug en dan kun jij weer een vraag stellen.

10– Als de ander in het Engels blijft antwoorden, kun je uitleggen dat je graag Grieks wilt spreken, omdat je Grieks aan het leren bent. Bereid zo’n zin voor, zodat je die paraat hebt.
Excuus, maar ik wil heel graag dat we Grieks spreken, want ik leer Grieks. – Συγγνώμη, αλλά θέλω πάρα πολύ να μιλάμε ελληνικά, γιατί μαθαίνω ελληνικά.

*Met dank aan Dirkjan en Anja voor de foto’s met het t-shirt. Zij zijn allebei cursisten van de cursussen Μιλάω Ελληνικά online niveau 1 en 2.

De T-shirts zijn er voor heren en dames in vele kleuren en maten te bestellen op
https://moteefe.com/store/i-love-greece/
De bekers zijn ook in verschillende kleuren te bestellen.

https://i-love-greece-4.creator-spring.com/

μπλουζάκι μαθαίνω ελληνικά
μαθαίνω ελληνικά
t-shirt ik leer grieks
I learn Greek t-shirt
μιλάω mug red

Conversatieles Grieks online op 3 verschillende niveaus