Blog Griekse taal
Tips en lessen

Grammatica lijkt wel bedacht om ons te pesten.
Waarom moet je weten wat een bijvoeglijk naamwoord is of een bijwoord?
Waarom is een onderwerp, gezegde en lijdend voorwerp noodzakelijk?
Grammatica is uitgevonden door Alexander de Grote, of door zijn adviseurs waarschijnlijk. Toen hij de wereld veroverde en zijn rijk enorm groot werd, moest hij overal bestuurders aanstellen. Maar die mannen spraken geen Grieks en dat wilde hij wel in zijn grote Griekse rijk. Want het land veroveren was éen, maar het land en de mensen aan zich binden, was van een geheel andere orde. Bovendien had hij ook verschillende liefjes en daar wilde hij ook graag mee spreken. Hij zocht naar een manier om zo snel en zo goed mogelijk de Griekse taal te kunnen leren. Zo ontstond de grammatica.
Met de taal verover je de harten van de mensen, want als je elkaar begrijpt, dan kan er van alles moois gebeuren.
Ik krijg veel vragen van (aspirant) cursisten die de taal wel willen leren maar geen zin hebben in de grammatica.
Het slechte nieuws: Helaas…. zonder grammatica kun je geen zin brouwen, die ook echt weergeeft wat je bedoelt.
Het goede nieuws: Als je grammatica begrijpt, ben je in staat om zelf zinnen te formuleren en er steeds iets anders aan toe te voegen of om zinnen te veranderen, in een andere tijd bijvoorbeeld of met een ander onderwerp.
Taal is er om te communiceren, je wilt elkaar goed begrijpen. Daarom leer je Grieks, om nu eens echt te snappen wat de ander zegt, om elkaar te leren kennen, om je eigen gedachten woorden te geven, om contact te maken.
Δεν σε καταλαβαίνω = Ik begrijp je niet.
Δεν με καταλαβαίνεις = Jij begrijpt mij niet.
Twee verschillende zinnetjes met bijna dezelfde woorden, maar de betekenis is een wereld van verschil. Zeg je het verkeerde, dan kan het wel eens op ruzie uitdraaien.
In de cursus Grieks online niveau 1 leer je de grammatica stap voor stap met een heldere en eenvoudige uitleg.
Hieronder zie je twee filmpjes die haarfijn uitleggen waarom grammatica bestaat en nodig is.
Wat vind jij lastig of juist fijn aan grammatica?
Wil je dat met ons delen, hieronder?
En wil je iets weten over het leven van Alexander de Grote?
Deze link met het stripverhaal opent in een nieuw tabblad, dus laat eerst even een reactie achter. Dankjewel.
Ik vind grammatica ook belangrijk. Toch zag ik op je home page iets dat mij onmiddelijk op viel: “Zowel online als life in Epidavros.”. Hoewel de Engelse grammatica toch aanzienlijk eenvoudiger is dan de Griekse. Het moet dus zijn “Zowel online als LIVE in Epidavros.”.
Dank Ger, je hebt gelijk. Ik maak zelf natuurlijk ook wel eens fouten (en ik zou mijn Engelse grammatica dus ook weer moeten ophalen ha, ha). De twee varianten worden ten onrechte heel vaak door elkaar gebruikt en dat schept verwarring. Maar live is juist. Ik heb het veranderd, maar dan in Nederlandse termen.
Grammatica maakt de taal puur en is de uitdrukking van wat we willen zeggen. In de communicatie met de ander is dat van wezenlijk belang. Persoonlijk vind ik de Griekse grammatica ultiem verfijnd en met name de vervoegingen van de werkwoorden in samenhang met de tijden zoals bijvoorbeeld de o.v.t. drukken precies uit wat de spreker bedoelt. Wat betreft de vervoegingen van de bijvoeglijke naamwoorden icm de zelfstandige naamwoorden, deze wijken nauwelijks af van bijv het Duits en duiden zoals Paul al aangeeft waar het de spreker om gaat.
Grammatica vind ik belangrijk. Toen ik met Duits begon was het echt een ontdekking. Helaas is er in het Ned. taalgebruik tegenwoordig weinig terug te vinden. “Hun hebben” klinkt mij afschuwelijk in de oren. Ook het gebruik van “hun” en “hen” is nog steeds moeilijk. Kijk naar de naamvallen en het probleem is opgelost. Ik hou van mooi taalgebruik.