Blog Griekse taal

Tips en lessen

Het Griekse alfabet
l

Het Griekse alfabet

In deze video kun je de namen van de Griekse letters leren. Het Griekse alfabet heeft 24 letters waarvan ongeveer de helft lijkt op onze letters en de andere helft nieuw is.
Kostas, een Griekse onderwijzer uit Epidavros heeft de woorden langzaam ingesproken.

  • Download het plaatje hieronder.
  • Luister naar de uitspraak in de video, je kunt de video ook telkens stopzetten
  • Zeg de namen na, met behulp van het fonetisch.
  • Oefen daarna alleen met het plaatje en spreek de woorden uit, zoals ze fonetisch geschreven staan.
  • Als je een papieren woordenboek wilt gebruiken, dan is het belangrijk dat je de letters op volgorde leert. Anders weet je niet waar je een woord moet opzoeken. Leer er elke dag 4 in de juiste volgorde. Na 6 dagen ken je het hele alfabet op volgorde.
  • Het plaatje onder de video kun je opslaan en afdrukken.Hang het plaatje ergens op, waar je het regelmatig ziet en blijf oefenen.
Het Griekse alfabet

Hoe verder leren?

Met de kennis van dit alfabet, heb je al veel geleerd over hoe je de letters uitspreekt. Maar je wilt natuurlijk woorden leren lezen en juist uitspreken die je dagelijks gebruikt.
Er zijn verschillende mogelijkheden om verder Grieks te leren.

  • Challenge Grieks lezen en uitspreken. Leer in 10 dagen in een groep alle Griekse woorden te lezen en uit te spreken. Dit is een echte uitdaging met iedere dag een les op video en op een PDF en extra oefeningen in de vorm van spelletjes. ook kun je met mij de uitspraak van de woorden oefenen.Omdat je samen leert en omdat ik online in de groep aanwezig ben, stimuleert het om door te zetten. Deze challenge geef ik 2x per jaar.
  • Cursus Grieks lezen en uitspreken. Deze cursus volg je volledig online via de website. Je kunt hem in je eigen tempo volgen, waar en wanneer je maar wilt. Je leert met video’s, pdf’s, oefeningen en spelletjes. Na deze cursus kun jij alle Griekse woorden lezen.
  • Je begint met de cursus Grieks online niveau 1. Dat is een volledige basiscursus voor beginners. Je leert eerst het Grieks te lezen en daarna leer je zinnen te maken en te verstaan. Daarna kun je kleine dagelijkse gesprekken in het Grieks voeren en heb je niveau A2.

Zoek de paren

In dit memoryspel zoek je de kleine letter en de Hoofdletter bij elkaar. Dus bijvoorbeeld α en Α, β en  Β

In de Challenge Grieks lezen en uitspreken begin je met het leren van gemakkelijke en van bekende woorden. je oefent de letters te herkennen en de woorden goed uit te spreken.