Blog Griekse taal

Tips en lessen

optimist - pessimist

Moeilijk, moeilijk, moeilijk

‘Was er maar een pil, waarmee je in 1 klap Grieks kon spreken’, schreef iemand op facebook. Dat zou fijn zijn voor iedere taal en voor alles wat je nieuw leert. Maar helaas, die bestaat niet. We zullen de hele weg moeten bewandelen van A tot Ω. Maar dat is juist de lol van leren. Ik zie onze jonge katjes leren door hun nieuwsgierigheid. Ze willen alles onderzoeken en leren kennen. Zo leerde je als kind ook. Toen je leerde fietsen, viel je keer op keer. Huilen, schrammen, maar telkens probeerde je het weer en toen ineens kon je het en was je blij en trots op jezelf. Dat doorzettingsvermogen is essentieel en het geeft een goed gevoel als je iets helemaal zelf gedaan hebt. Er zijn altijd draken op de weg naar het succes, in dit geval Grieks spreken. Het is belangrijk om te zorgen voor helpers. Een helper kan zijn een boek, een leraar, een spelletje, iemand die je stimuleert, in je gelooft, je tijd geeft. En je kunt je eigen helper zijn door te erkennen dat het stap voor stap gaat en je zelf te belonen met ieder klein stapje.

Moeilijk, moeilijk, moeilijk, hoor ik zo vaak. Het is helemaal niet moeilijk als je jezelf de tijd geeft die je nodig hebt, als je de stappen erkent, als je nieuwsgierig blijft en het einddoel koestert. Je werkt aan de vervulling van jouw eigen verlangen. Dat is fantastisch. Op een dag spreek je Grieks!

Draak 1
De nieuwe onbekende letters. Je leert ze door herhaling. Dat kan ook op een leuke manier. Geef niet op. Lees verkeers- en uithangborden, lees op internet woorden, lees cartoons, lees de teksten van liedjes en luister naar de uitspraak. Een cursist vertelde me dat ze dacht dat het haar maar niet lukte om het alfabet te leren. Tot ze een vrachtauto met een Grieks opschrift zag rijden en ze het daadwerkelijk kon lezen. Ze voelde zich opgetogen dat het haar gelukt was om deze eerste draak te verslaan.

Draak 2
De werkwoorden in alle verschillende tijden. Ook hier geldt weer: stap voor stap. De uitgangen van de werkwoorden hebben een logica. Als je die begrijpt is het niet zo moeilijk. Vraag een leraar om het je uit te leggen of gebruik een goed lesboek. Werkwoorden zijn wel heel belangrijk, want als je die verkeerd gebruikt, zeg je iets anders dan je bedoelt.

Draak 3
De naamvallen. Dat is inderdaad een hele kluif. Maar als je denkt dat het moeilijk is, dan is het ook moeilijk. Leer ze stapje voor stapje. En fouten maken in de naamvallen is helemaal niet zo erg, dat doen Grieken zelf ook veel en ze verstaan je wel met een foute naamval. Neem er kennis van en pas het langzamerhand toe. Sta jezelf toe fouten te maken.

Draak 4
Dan zeg ik eindelijk iets in het Grieks en dan antwoorden ze en dan versta ik het niet. Heel frustrerend.’ Inderdaad, dan lijkt het alsof je het nooit leert. Maar dat is niet zo. Het is gewoon de volgende stap in je leerproces. Bekijk het ook zo en vraag of ze het nog een keer willen zeggen, of langzamer gaan praten. Luister veel naar Grieken, bijvoorbeeld liedjes, Grieken die naast je zitten op een terras, de televisie. Je verstaat het misschien nog niet, maar je raakt wel vertrouwd met de taal

Een pessimist ziet een probleem in elke mogelijkheid. Een optimist een mogelijkheid in elk probleem.

Succes is het vermogen om keer op keer te falen zonder daarbij je enthousiasme te verliezen.

Winston Churchill

Bewaren

Bewaren

Moeilijk, moeilijk, moeilijk van Brigitte Kaandorp

Leer stap voor stap Grieks in de cursus Griekse taal online, niveau 1 voor beginners die je helemaal op je eigen tempo kunt volgen. waar en wanneer je maar wilt. Met heel veel audio-opnames en video’s om te luisteren en te leren spreken.
Na deze cursus kun jij een gesprekje voeren in het Grieks.

Ga naar Grieks niveau 1 online