Blog Griekse taal

Tips en lessen

De Challenge Grieks lezen en uitspreken van 1 -10 september was weer een groot succes.
34 nieuwe Griekse studenten hebben geoefend met het leren lezen en goed uitspreken van het Griekse alfabet. We begonnen met de kleine letters, dan de hoofdletters, de dubbelklinkers en de dubbele medeklinkers. Tot slot kregen ze een les in het lezen van de Griekse gerechten. Allemaal met heldere videolessen en oefeningen. Sommigen van hen zitten nu in Griekenland en oefenen vrolijk verder met de lessen online en met de Grieken.
Eén van hen schreef me dat een restaurant-eigenaresse op Lesbos haar helpt met het lezen van de woorden en haar nog extra tips geeft. Een ander is alle opschriften aan het lezen en weer een ander zit op het strand de lesjes na te luisteren. Hoe geweldig is dat. En 10 van hen hebben de stap gewaagd om door te gaan met niveau 1.  Wat ben ik trots op hen. Want tja, zeg nou zelf… iets nieuws leren is een moedige stap, want het gaat echt niet vanzelf. Je moet er echt iets voor doen. En zij doen dat op de leukste manier mogelijk.
Die dubbele medeklinkers vinden ze het lastigste aan leren lezen en juist uitspreken.
ντ – spreek uit als d: ντουλάπα (doelápa) = kast of als nd: κοντά (kontá)= dichtbij
μπ – spreek uit als b: μπανάνα (banána)=banaan en soms mb als het midden in een woord staat: λάμπα (lámba)= lamp.
γγ – spreek uit als ngh: αγγούρι (anghoéri) = komkommer
γκ – spreek uit als g (als in het Engelse go): γκρι (gri)= grijs of als ngh: αγκινάρα (anghinára) = artisjok
γχ -spreek uit als ng-ch: εγχείρηση (engchírisi) = operatie

Je kunt ze oefenen met onderstaand woordspel.
Zoek 14 woorden waar dubbele medeklinkers in zitten en schrijf wat je gevonden hebt in een reactie hieronder. De woorden staan alleen horizontaal en verticaal geschreven.
Veel plezier.

Ga naar Grieks niveau 1 online