Grieks leren niveau1 onlineToen ik in 1986 in Epidavros kwam, sprak en las ik geen woord Grieks . Ik had last minute een vliegtuig gepakt en had niet eens een boekje Grieks op reis bij me. Gelukkig kon ik in het Engels en een beetje Duits communiceren en kon ik een boekje Grieks-Engels kopen. Maar alle borden onderweg waren toen nog alleen in het Grieks, zodat ik prompt in de verkeerde bus zat. Ik sprak met handen en voeten en in de disco van Epidavros had ik de avond van mijn leven, woordeloos, dansend en lachend met de acteurs uit de voorstelling, die ik gezien had. Zij spraken geen woord Engels.
Die eerste keer had ik mijn hart verpand aan het theater en het dorp. Dus terug in Nederland begon ik meteen met Griekse lessen bij de Griekse vereniging in Utrecht. Wat vond ik het moeilijk! Ik had geen achtergrond met Oudgrieks, dus alles was nieuw en onbekend. Ik was ongeduldig, wilde meteen spreken en geen onzinnige woorden leren die ik toch nooit zou gebruiken, zoals trouwen en de beambte. Die woorden was ik niet van plan te gebruiken in het begin. Ik sloeg veel grammatica over. Dat is me later duur komen te staan.

In de cursus moest ik het alfabet uit mijn hoofd leren. Dat had ik niet gedaan. Ik luisterde naar liedjes en probeerde die te vertalen. Maar nog steeds twijfel ik aan het eind van het alfabet bij Φ, Χ Ψ. Ik weet het inmiddels wel, maar die oude twijfel gaat nooit meer helemaal weg.
Ik ben inmiddels een beetje wijzer geworden en weet nu dat grammatica onontbeerlijk is voor het goed spreken en verstaan van de taal. Toen ik een keer een uitnodiging voor een etentje met Griekse vrienden gemist had, omdat ik dacht het morgen was, maar zij vanavond bedoeld hadden, voelde ik letterlijk dat ik toch echt die werkwoordsvormen eens goed moest doornemen. Mijn ongeduld en slordigheid had teleurstellende consequenties.

Nu hoef je als beginner echt niet alle grammatica meteen te kennen. En het is ook helemaal niet erg om fouten te maken, want juist van je fouten leer je het meest. Het meest belangrijke is dat je durft te spreken en durft fouten te maken. Meestal leveren fouten een hele hoop plezier op en kan er hartelijk gelachen worden. Stap voor stap, telkens een stukje grammatica en dat direct toepassen op je dagelijkse taalgebruik. Ook heb ik altijd grammaticakaartjes in mijn tas, zodat ik meteen iets op kan zoeken.
Daarom pleit ik er toch voor om je best te doen voor het alfabet, dat scheelt een hele hoop tijd en ergernis, als je een woord in het woordenboek wilt opzoeken. Bovendien kun je er trots op zijn als jij je weg in het woordenboek kunt vinden en zelfstandig verder kunt leren.
Dus Grammatica.. TOP!, want dan kun je sneller en makkelijker zelf verder leren.

Hieronder een opfrisser

Het Griekse alfabet. Το ελληνικό αλφάβητο.

Luister naar de uitspraak

Het Griekse alfabet. Το ελληνικό αλφάβητο

Lees, luister en spreek.

  1. Lees mee, terwijl je naar de uitspraak luistert.
  2. Zeg de letters hardop na.
  3. Lees hardop zonder de audio.
  4. Herhaal.