Blog Griekse taal

Tips en lessen

Vandaag sprak ik iemand die wel Grieks wil leren, maar ook zei, dat hij geen grammatica wil. ‘Ik heb eens zo’n cursus gevolgd en toen kwam al die grammatica en ben ik afgehaakt’, zei hij.
Ik snap dat wel, want de Griekse grammatica is niet mis. En wat wil je? Je wilt spreken. Zo snel mogelijk spreken. Ik haakte ook af op teveel grammatica. En toch…. en daar komt de teleurstelling, zonder grammatica kun je de taal niet leren.
Dan weet je niet hoe je iets in de verleden tijd moet zeggen, dan kun je woorden niet opzoeken in het woordenboek, omdat je de vervoegingen niet kent, omdat het woordenboek het hoofdwoord aangeeft en niet de vervoeging. Na een paar jaar heb ik een inhaalslag moeten maken met de grammatica.
Iemand zegt bijvoorbeeld θα κάνουμε μια βόλτα? tegen je en je wilt de betekenis opzoeken in het woordenboek, dan lukt je dat niet als je niet weet dat de uitgang ουμε, de wij-vorm van het werkwoord aangeeft en dat je dus in het woordenboek naar de ik-vorm moet zoeken: κάνω. Want het is toch eeuwig zonde als jij niet hebt begrepen dat je wordt gevraagd om een uitstapje te maken.
Daarom geef ik in de cursus Griekse taal online naast alle praktische voorbeeldzinnen, ook de grammatica als basis. Daar kun je altijd op terugvallen of het later weer even nazoeken.

Zonder de basis te kennen, kun je niet zelfstandig doorleren en blijf je altijd afhankelijk van een leraar of anderen.
Ik heb ook ooit eens een leerling gehad die niet het Grieks kon lezen en schrijven en dat ook niet wilde. Ook dan blijf je heel afhankelijk, omdat je geen woordenboek kunt gebruiken en dus niet zelf door kunt leren.
Mijn doel is om jou net zoveel te leren, zodat je voldoende basis hebt om zelf verder te kunnen leren.
Natuurlijk heb je in het begin vragen, waar je weer een leraar voor nodig hebt, maar zelf kun je veel meer dan je denkt.
Grieks durven te spreken en ook durven fouten te maken. Daar leer je het meeste van. Met weinig woorden kom je al een heel eind.
Μιλάμε Ελληνικά – Ik spreek Grieks

Ga naar Grieks niveau 1 online