Blog Griekse taal

Tips en lessen

11 tips om Griekse woorden te leren

11 tips om woorden te leren

door | jul 23, 2016 | A0 niveau, A1 niveau, A2 niveau, Grieks leren, Tips, werkwoorden, woorden leren, zinnen leren | 2 reacties

Het woordenboek leren, of willekeurige rijtjes heeft mij nooit echt geholpen. Ik vond het heel moeizaam om zomaar woordjes te leren, vooral woorden die me niet aanspraken. Stampen, zoals op school, met de ene helft van het papier bedekt, deed ik voor tentamens, maar al snel was ik alles weer vergeten. Als ik de woorden in een context zet en ook kan gebruiken onthoud ik ze veel makkelijker.
Een cursist van Griekse taal online niveau1, die in Griekenland woont, schreef me:  ‘Ik merk dat ik nu ook vooral woorden moet stampen, want elke dag leer ik wel wat woorden, maar de volgende dag ben ik ze weer vergeten en dat is niet handig.’

Nieuwe woorden leer je niet in 1 x. Herhalen is daarom belangrijk. Als je de woorden na het leren niet gebruikt, raken ze ook in vergetelheid. Het meest effectief is om een paar woordjes per dag te leren en die een paar keer te herhalen en ze in een zin te gebruiken. Een zin onthoud je makkelijker omdat die een betekenis voor je heeft en je kunt er een gevoel of beeld bij maken, of er een situatie omheen verzinnen. Je linkerhersenhelft wil structuur en je rechterhersenhelft wil graag beelden en gevoel. Als je die twee samen gebruikt wordt leren effectiever.

Woorden in een context
In de online cursus niveau1 staan honderden eenvoudige zinnen die je gemakkelijk kunt veranderen. Deze cursus is er immers op gericht om zinnen te kunnen maken. En inderdaad met woordjes alleen kom je er niet. Je moet zinnen kunnen maken en dan is woordjes leren zinvol.
Stel je voor: Je zit op een terras en je wilt iets te drinken bestellen. Stel je verschillende situaties voor die voor jou relevant zijn en bedenk de bestellingen. Zie de situatie voor je en zie en proef de drankjes in je fantasie.
Εγώ θέλω έναν ελληνικό καφέ σκέτο και ο άνδρας μου θέλει ένα φραπέ γλυκό, παρακαλώ.
Εγώ θέλω ένα κόκκινο κρασί και η φίλη  μου θέλει μια μπίρα, παρακαλώ.
Τα παιδιά θέλουν χυμό πορτοκάλι και εγώ θέλω ένα τσάι του βουνού, παρακαλώ.

Als je werkwoorden wilt leren, kun je ook de tijd en de persoonsvorm telkens veranderen.
Maak zinnen met personen en situaties die voor jou gelden en die jij zou willen zeggen.
Als je wilt vertellen waar je werkt(e) bijvoorbeeld.
Ο Άρης δουλεύει σ’ ένα εστιατόριο.
Εγώ δουλεύω σ’ ένα νοσοκομείο.
Δουλέψαμε δυο χρόνια στην Ελλάδα.

11 tips om woorden te leren

 1. Bedenk wat je zou willen zeggen. Gebruik een zin die je al kunt zeggen. Zoek het onbekende woord op in het woordenboek met het lidwoord en schrijf het op. Verander de zin. Stel je de situatie zo levendig mogelijk voor.
 2. Zeg het woord en de zin hardop en herhaal dat een paar keer.
 3. Lees en spreek de woorden/zinnen de volgende dagen nog een paar keer.
 4. Maak kleine kaartjes met woordjes en die doe je in een schoenendoos. Aan de ene kant van het kaartje schrijf je het Griekse woord (met lidwoord) en aan de andere kant schrijf je het Nederlandse woord. Geef de woorden verschillende kleuren. Zelfstandige naamwoorden blauw, werkwoorden rood enz.
 5. Hang de deur van de wc vol met post-its met woordjes. Zeg de woorden hardop. Dan leer je iedere dag een paar keer Grieks. Verwijder de post-its van woorden die je al kent en hang er iedere dag één nieuwe bij.
 6. Gebruik het online woordenboek of de woordenlijst op je telefoon of tablet om woordjes op te zoeken en te bewaren. Heel handig om altijd bij je te hebben en overal waar je maar bent, even een woordje te leren.
  In de woordenlijst kun je ook de vervoegingen van werkwoorden en de verbuigingen van zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en voornaamwoorden opzoeken.
  Woordenschat van het Groot woordenboek NieuwGrieks
  Woordenlijst NieuwGrieks
 7. Maak van dagelijkse routines een leerroute. Bijvoorbeeld:
  Benoem alle objecten op je dagelijkse wandeling naar je werk, of met de hond.
  Benoem alle dingen die je gebruikt terwijl je staat te koken.
  Benoem alles wat er op je bureau ligt.
  Benoem de kleren die je aantrekt.
  Zo kun je telkens een thema kiezen en gemakkelijk herhalen.
 8. Plak het huis vol met stickers met alle namen van de huisraad.
 9. Als je in Griekenland bent, lees dan de opschriften, wegwijzers en schrijf de woorden op.
 10. Lees de opschriften van artikelen in de supermarkt.
 11. Leer woorden en fantaseer het beeld het erbij.

Heb jij ook een tip? Reageer hieronder en deel je tip met ons. We kijken er naar uit.

Ga naar Grieks niveau 1 online