Blog Griekse taal

Tips en lessen

Goeie voornemens

Hoe staat het met jouw goeie voornemens?

Je had het je echt voorgenomen. Nu ga ik Grieks leren! 2017 is al een maand oud en je Grieks viert nog geen mijlpaal. Herken je dat? Nieuwe voornemens struikelen vaak al na een paar weken en dat is zo jammer.
Het vergt goede doelen en afspraken met jezelf om in de FLOW te komen. De Flow is een heerlijk gevoel, je vergeet de tijd en de inspanning, je bent lekker bezig, het geeft je een gevoel van meer, je wilt het blijven doen.
Enthousiast begon je aan module 1. En langzamerhand komt de klad erin. Er gebeuren dingen in het dagelijks leven, zoals griep, druk op het werk, andere zaken die je aandacht vragen. Dat is heel gewoon, zo gaat dat, dan heb je er even geen tijd voor en daarna komt het er niet meer van. En dat is jammer. Je doet iets wat je heel erg leuk vind en dat laat je schieten. Hoe kun je nu jezelf in de flow houden?
De kans dat je het volhoudt is groter als je haalbare, concrete doelen stelt voor jezelf.
Als je zegt: Dit jaar ga ik Grieks leren! Dan is je doel te ruim en te algemeen en is de kans groot dat het niet gaat lukken.
Hoe, waar en wanneer ga je Grieks leren? Op die vragen zul je een concreet antwoord moeten geven.

Waarom wil je Grieks leren?
Weet je waarom je Grieks leert? Stel je voor hoe het is als je je doel hebt bereikt. Hoe voelt het, hoe trots ben je op jezelf?
Bijvoorbeeld
1- In augustus als ik naar Griekenland op vakantie ga, wil ik in het Grieks boodschappen kunnen doen, kunnen bestellen in een restaurant en korte praatjes maken op de camping met de mensen die ik daar ken. Ik wil een vraag kunnen stellen en het antwoord kunnen verstaan.
2- Ik wil in april Grieks niveau 2 volgen in Griekenland.

Als je weet wat je wilt dan kun je je daar op voorbereiden en telkens als je gaat studeren dat beeld in je hoofd houden.
Eén van de cursisten vertelde mij haar doel: ik wil met mijn Griekse buurvrouw kunnen praten. En dat doel oefent ze iedere dag weer, door met een schriftje in de hand weer een gesprekje met haar buurvrouw te voeren.

Haalbare doelen
De twee doelen hierboven zijn grote doelen. Hoe maak je ze haalbaar?
1- Weet waar je nu staat. Wat kun je al en wat wil je leren?
2- Bepaal wat er nodig is om bij je einddoel te komen.
3- Hoeveel tijd per week kun je besteden aan je verlangen?
4- Welke mogelijkheden zijn er om Grieks te leren?
5- Wat is voor jou de meest fijne en haalbare vorm.
6- Wat ga je iedere week doen, wanneer en waar en hoe?
7- Wat heb je nodig om die tijd en aandacht te reserveren voor jezelf.
8- Welke hulp het je nodig?

Bijvoorbeeld
Je volgt nu module 3 van Grieksonline niveau 1. Je wilt in april niveau 2 komen volgen in Epidavros.
Dan heb je nog 11 weken de tijd om 10 lessen te volgen zodat je voorbereid bent voor niveau 2.
Je wilt iedere week 1 les volgen en je plant 2 uur tijd per week. Iedere zaterdagochtend van 10.00-11.00 uur en iedere donderdagavond van 20.00-21.00 uur
Na 2 weken bekijk je of je voldoende tijd hebt ingepland. De ene les duurt misschien een uur, de andere les kost misschien wel 3 uur. Stel je schema bij, want je weet waarvoor je het doet en je wilt je doel halen.
Schakel je huisgenoten in om je te helpen die tijd ook echt vrij te maken, zodat je rust hebt, of dat iemand anders een taak van je overneemt. Dat zal een geweldige stimulans zijn.

Voorbeeld 2
Je doel moet specifiek, meetbaar, acceptabel, tijdsgebonden en realistisch zijn. Dat wordt ook wel de SMART – methode genoemd.
Een voorbeeld.
Specifiek: Ik wil in augustus Grieks niveau 1 af hebben want ik wil op mijn favoriete vakantieplek in Griekenland met mijn vrienden kleine gesprekjes voeren.
Meetbaar: Ik maak een plan van 25 weken, waarin ik iedere week 1 les volg. Ik maak een afspraak met Jos om iedere maandagavond verslag uit te brengen over mijn vorderingen per mail, bericht of telefoon. Jos leert ook Grieks en begrijpt waar ik mee bezig ben.
Acceptabel: Ik vind het zelf een prettig tijdstip en ik heb het weekend vrij behalve de huiselijke beslommeringen. Mijn gezin helpt me, door mij die twee uur met rust te laten en de boodschappen en de was te doen.
Realistisch: Ik vind het leuk, ik ben gemotiveerd. Ik heb die tijd vrijgemaakt. Als ik de cursus af heb dan kan ik zelf zinnen formuleren in alle tijden. Dan kan ik in augustus in Griekenland oefenen met mijn opgedane kennis door vragen te stellen en zoveel mogelijk in het Grieks te zeggen in restaurants, supermarkt en op de camping. Mijn vrienden zullen me dan helpen door in het Grieks te antwoorden, mij te verbeteren en te stimuleren.
Tijdgebonden: Op 6 augustus wil ik klaar zijn. Ik volg iedere zaterdagochtend van 9.00- 11.00 de lessen vanaf 4 februari t/m 29 juli. Het zijn 25 weken voor 25 lessen. Als een zaterdagochtend niet lukt dan verplaats ik de les naar zondagochtend van 10.00-12.00. En ik ga 2x per week in de trein naar mijn werk, 15 minuten de audio’s luisteren.

Samen leren
Samen met iemand leren helpt je om te focussen en om gemotiveerd te blijven. Altijd als je iets nieuw gaat leren komen er momenten waarop je het moeilijk vind. Dan is het belangrijk dat je gemotiveerd blijft en dat je weet dat je enorm trots op jezelf kunt zijn als je doorgezet hebt en ineens een stuk verder bent.
Je kunt elkaar stimuleren door te praten over waar je bent in de cursus, wat je geleerd hebt, oefenen met elkaar en elkaar motiveren als het even niet gaat.
Leren gaat altijd gepaard met hobbels. Beloon jezelf en de ander als je weer een stap hebt gezet.

Veel succes, want zo ga jij 2017 tot jouw Griekse jaar maken.
Hoe staat het met jouw goeie voornemens? Wil je een reactie achterlaten?

Ga naar Grieks niveau 1 online