Vandaag is het 15 augustus, Maria Hemelvaart. Het is een belangrijke religieuze feestdag in Griekenland en velen vieren hun naamdag. De Griekse vakanties zijn rondom deze dag georganiseerd. Het dorp liep vorige week al vol en het is een gezellige drukte met al die Griekse families.
Wat hebben we het heet gehad de afgelopen maand, maar gelukkig is het nu weer normaal. Dat betekent dat het ‘smorgens tot een uur of 11 heerlijk is en dan komt het hoogtepunt met 34 graden rond een uur of 5 ’s middags en daarna zakt het weer af.

Πότε γιορτάζεις; Πότε έχεις τη γιορτή σου; = Wanneer is jouw naamdag? Een vraag die je gesteld kan worden in Griekenland.
Vandaag vierden Παναγιώτης, Παναγιώτα, Μαρία en nog een heel stel anderen hun naamdag. Het is groot feest, dat gisteravond al begon. De openluchtdisco ging voor de gelegenheid open en ik zag en hoorde de laatste gasten vanmorgen om half 8 vrolijk voor een ontbijtje naar de haven gaan. Het feestmaal voor de ‘jarigen’ is tussen de middag met de hele familie en vrienden, meestal met lam aan het spit of uit de oven. In de meeste families komen deze namen wel een paar keer voor.

Wil je weten wanneer jouw naamdag valt, kijk dan op deze kalender om de datum te vinden. Je kunt in het Engels en in het Grieks zoeken. Soms moet je eerst weten waar jouw naam van afgeleid is. Zo is mijn naam – Karen – afgeleid van Katherina en in het Grieks is dat: Αικατερίνη.
Nog een paar woordjes die met feest te maken hebben.
γιορτάζω = vieren, feestvieren
η γιορτή = het feest, de feestdag
καλές γιορτές = fijne feestdagen
Wat zeg je tegen een ‘jarige’ ?
Χρόνια πολλά = Nog vele jaren / gefeliciteerd.

Ga naar Grieks niveau 1 online