Blog Griekse taal

Tips en lessen

stappenplan Grieks leren

Stappenplan Grieks leren

Ik kreeg van meerdere cursisten de vraag: Hoe begin je nu met Grieks leren en hoe pak je het aan?
Ik heb een stappenplan gemaakt en een routekaart.
Het is vooral belangrijk, dat je op het juiste niveau Grieks leert. Als de lessen te moeilijk zijn, dan haak je gauw af, of je denkt dat je het niet kunt. Die negatieve energie is niet fijn. Plezier in het leren is het halve werk.
Ook is het fijn als je een doel hebt, zodat je weet waar je het voor doet. Bijvoorbeeld omdat je eindelijk een gesprekje met oma wilt voeren, die geen Engels spreekt, of omdat je met je buren in Griekenland wilt spreken, of je wilt de Griekse liedjes kunnen verstaan. Houd het resultaat voor ogen en zorg dat je doel haalbaar is voor jou. Als je doel helder is, weet je ook wat je wilt leren en welke woorden je nodig hebt.

 • Bepaal een haalbaar doel: Wanneer wil je wát kunnen?
  Bijvoorbeeld:
  ‘Ik wil in september kleine dagelijkse gesprekjes kunnen voeren.’
  ‘Ik wil volgend jaar in juli een gesprekje met oma kunnen voeren.’
  ‘Ik wil volgend jaar in mei met mijn Griekse vrienden over de actualiteit kunnen spreken’
 • Bekijk hoeveel tijd je aan de lessen kunt besteden per week en wanneer. Maak een plan.
  Maak het niet te ambitieus, zodat je jezelf niet teleurstelt. Houd plezier in de lessen.
  Je kunt per dag toch niet alles onthouden. 1 à 2 uur op een dag is wel voldoende. Of 2x een half uur, waarbij je de tweede keer iets herhaalt, of een oefening nogmaals maakt.
  Met 2 of 3x per week schiet het echt op.
 • Dan begin je bij les 1 en doe je alle lessen op volgorde. Denk niet dat je sneller gaat, als je lessen overslaat. Dat werkt alleen maar frustrerend.
  Print de PDF’s en doe ze in een grote map. Dan kun je aantekeningen maken. Met de hand schrijven blijft het beste. Dan leer je sneller.
 • Maak een klein boekje met woorden, zodat je overal waar je bent, de woorden kunt herhalen.
 • Stel je iets voor bij een woord, of een gesprekje, zo leer je ook via het beeld en de beleving.
 • Lees en zeg de woorden en teksten hardop. Zo leer je door ze echt uit te spreken.
 • Door te herhalen onthoud je woorden en zinnen beter.
 • Stel je vragen aan een leraar, of in de besloten Facebookgroep, die bij de cursus hoort.
 • Oefen zoveel mogelijk in Griekenland of elders. Het geeft niet dat je misschien fouten maakt. Dat hoort bij leren. Grieken vinden het leuk als je de taal spreekt en zullen je verbeteren en daar leer je van.
 • Beloon jezelf, als je weer iets nieuws hebt geleerd. Dat helpt om gemotiveerd te blijven. Er zijn soms periodes waarin je niet echt aan Grieks toekomt, want tja, het leven heeft ook andere dingen voor je in petto. Dat is niet erg. Pak de taal later weer op. Uitstel hoeft geen afstel te betekenen.
 • Discipline: Vind je het lastig om zelf de discipline op te brengen, dan kun je ook met iemand samen leren, die hetzelfde niveau heeft. In de Facebookgroepen vind je medecursisten en je kunt samen afspreken om iedere week of maand contact te hebben, of samen een les door te nemen.
routekaart Grieks leren

Routekaart Grieks leren

Op deze routekaart, zie je alle cursussen van Karidiès.
De cursussen beginnen op A0 niveau, dat is voor de beginner, die nog geen Grieks kent.
Je hoeft niet eerst de Cursus Grieks lezen en uitspreken en VakantieGrieks te doen, voor je aan Grieks online niveau 1 begint. Voor velen is het wel een leuke opstap om eens te proeven van de lessen. Al die lessen leer je ook in Grieks online niveau 1.
Grieks online niveau 1 is een volledige basiscursus van A0 tot A2 niveau.
Grieks online niveau 2 is een uitgebreide cursus van A2 tot B2 niveau.
Op A1 niveau kun je eenvoudige zinnen zeggen in dagelijkse bezigheden, zoals boodschappen doen, eten bestellen, in de tegenwoordige tijd.
Op A2 niveau kun je kleine gesprekjes voeren en het antwoord verstaan in de tegenwoordige, verleden en toekomende tijd.
Op B1 niveau kun je een gesprek voeren over bijvoorbeeld je werk, of een gebeurtenis. Je hebt dan ook enige kennis van passieve werkwoorden en het gebruik ervan en van het gebruik van voornaamwoorden en bijwoorden.
Op B2 niveau heb je alle benodigde grammatica geleerd en kun je in principe over alles spreken. Daarna volgt oefening in de uitbreiding van de woordenschat en toepassen van al het geleerde.

Cursussen in Epidavros in Griekenland.
Dat is een goede gelegenheid om al je kennis in praktijk te brengen met hulp van een Griekse leraar.
Er zijn 3 verschillende niveaus: A2, B1, B2. Je oefent de hele dag met Grieks spreken op jouw niveau. Je krijgt oefeningen en huiswerk en je spreekt veel in de les en natuurlijk met de Grieken die je ontmoet.
Deze cursussen en data staan op https://karidies.com/

Ga naar Grieks niveau 1 online