intentieveklaringHet vraagt nogal wat discipline om een taal te leren. Vooral als je dat alleen doet, thuis, via online lessen en boeken.
Als je begint heb je mooie voornemens. Elke dag een les bijvoorbeeld, maar na een week merk je dat je dat niet hebt gehaald. Dan volgt teleurstelling en voel je je schuldig omdat je je niet aan je eigen afspraak hebt gehouden. Je raakt gedemotiveerd. En voor je het weet is dat leuke idee, waar je plezier in had en gemotiveerd voor was een moeten geworden. Ik moet vandaag nog een Griekse les doen!
Je plezier verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hoe komt dat nu?
Je hebt jezelf iets opgelegd wat niet haalbaar is in de jouw beschikbare tijd en op momenten dat je geen energie en tijd hebt.
Het wordt dus tijd om een plan te trekken. Wil je dat jouw plan om Grieks te leren gaat slagen, dan bepaal je zelf wanneer en hoe vaak en hoe je aan de slag gaat, en wel zodanig dat het je plezier oplevert.
Ik krijg veel mailtjes van cursisten die hier mee worstelen. ‘Oh Karen, nu komt module 2 al en ik ben nog niet klaar met module 1. Hoe moet het nu verder? ‘ Ik stel ze allemaal gerust, want je kunt het zelf bepalen, hoe lang en vaak je studeert. Natuurlijk is de komst van de volgende module een stok achter de deur, net zoals de enthousiaste leermomenten die cursisten delen in de facebookgroep. En dat is goed, want dat houd je ook bij de les en kan je motiveren.
Want jij hebt gekozen om Grieks te leren, maar je hebt ook zelf de keuze hoe en wanneer je leert en hoe snel je gaat.
Dus maak een plan dat voor jou haalbaar is. Daarvoor de volgende tips.
Ook als je niet meedoet met Grieksetaalonline niveau1, dan kunnen deze tips je helpen om gemotiveerd te blijven en door te zetten, want soms gaat het even niet en even later weer wel. Zoek jouw manier om plezier te houden in het leren.

  1. Onderteken de intentieverklaring ‘Ik wil Grieks spreken in 2016’ – Μιλάω Ελληνικά στις 2016. Hang deze kaart ergens op waar je hem dagelijks ziet. Je kunt de  intentieverklaring en uitprinten. Zet je naam erop en de datum.
  2. Stel realistische haalbare doelen. Bepaal wat je iedere week of iedere dag wilt leren en stel die doelen later bij als blijkt dat ze in jouw tijd niet haalbaar zijn.Griekse grammatica op de wc
  3. Merk op wat je voelt/denkt waardoor je je niet aan je doel kunt houden. Bijv: onrust in je hoofd, drukte, vergeten, gevoel van moeten, moeilijk, ik kan het niet, past niet in het dagritme, teveel…… vul maar in. Dan kun je met die kennis een ander actieplan maken.
  4. Bekijk je dagindeling en bepaal een paar momenten per week om je verlangen te vervullen = Grieks leren. Dat hoeven geen uren te zijn. Dat kunnen ook korte momenten zijn.
  5. Veel kleine stapjes maken één grote. Zoals: 5 minuten in de bus/trein om een woordje op te zoeken en op te schrijven, tijdens de afwas het alfabet leren met behulp van een briefje geplakt op de muur voor je, in de auto naar een audio- opname luisteren, of zoals je op de foto hiernaast ziet: plak de grammaticakaartjes uit de online cursus op de muur van de wc, zoals één van de cursisten deed.
  6. Geef jezelf complimenten voor je doorzettingsvermogen. Geef jezelf niet op je kop als je er niet aan toe bent gekomen. Zo zorg je dat je er plezier in houdt.

Heel veel plezier en succes

 

 

Bewaren

Griekse taal online