Blog Griekse taal

Tips en lessen

Grieks is een mooie taal om te leren. Iedereen die graag naar Griekenland gaat – jij dus – Griekofiel – wil op een gegeven moment kunnen lezen wat er geschreven staat, verstaan wat er gezegd word.
‘Er gaat een nieuwe wereld voor je open’, zeggen de Griekofielen die ik de vraag stelde: Waarom wil je Grieks leren?
En dat is ook zo. Ineens voel je je meer thuis, ineens begrijp je hoe mensen met elkaar spreken, wat ze tegen elkaar zeggen. Ineens ga je de cultuur en de Griekse ziel beter begrijpen en maak je hechtere vriendschappen. En dat is waar het om gaat. Je thuis voelen en vrienden maken.
Moeilijk, moeilijk, moeilijk, hoor ik vaak. Oh, dat leer ik nooit! Alleen dat alfabet al!
Tja, het Griekse alfabet heeft 12 andere letters dan ons alfabet. Het Griekse alfabet heeft totaal trouwens maar 24 letters, ook 2 minder dan ons alfabet. Maar zeg nou zelf, het is geen Arabisch, of Japans. In het begin is het best lastig, dat geef ik toe, maar ook spannend, je duikt een hele nieuwe wereld in. En als je er niet aan begint, dan leer je het NOOIT, dat is zeker!

Er zit ook een GROOT RISICO aan vast als je Grieks gaat leren!

  1.  Als je nu begint met Grieks leren, dan loop je het risico dat je over enkele maanden zelfs al iets in het Grieks kunt zeggen en verstaan. En dat wil je natuurlijk NIET.
  2. En stel je nu eens voor dat je heel goed in staat bent om Grieks te leren en dat je het ZELFS leuk vindt. Oh, jé, dan heb je er weer een hobby bij. Tja, keuzes maken.
  3. Je maakt ook meer vrienden in Griekenland als je Grieks spreekt. Maar jij hebt natuurlijk al vrienden genoeg. Dus niet doen dan.

Iemand schreef laatst op Facebook dat ze ooit Grieks wilde leren. Ik vroeg wanneer dat ooit zou plaatsvinden. Ze reageerde niet, maar misschien was het kwartje wel gevallen. Ooit is nooit. Gewoon nu beginnen, want als je pas gaat beginnen wanneer je ooit tijd hebt, heb je nooit tijd.

Een oefening
Hierboven op het plaatje kun je zien welke letters je al kent, ik heb ze rood gemaakt.
In de Cursus Grieks lezen en uitspreken leer je met 12 gemakkelijke woorden, die erg op onze Nederlandse woorden lijken, alle letters te lezen.
Je leert de kleine letters, de hoofdletters, de dubbele klinkeres en medeklinkers te lezen.
Hier een voorproefje van gemakkelijke woorden met de Β (βήτα), die ik niet rood gemaakt heb omdat hij wel op onze B lijkt in schrijfwijze, maar die je uitspreekt als een W.

Βέλγιο – Wélgio = België
βιβλίο –
wiwlío = boek (bijbel)
βιβλιοθήκη – w
iwliothíki = bibliotheek
ΒαρβάραWarwára = Barbara
βάση –
wási = basis
βασιλικός-
wasilikós = basilicum
ζέβρα –
zéwra = zebra

Het is nu of nooit!

Van 6-15 november geef ik een Challenge Grieks lezen en uitspreken in een besloten groep op Facebook.
Je krijgt iedere dag een les om de Griekse woorden te leren lezen. We beginnen met makkelijke woorden en na die 10 dagen kun jij alle woorden lezen.
Bovendien ken je dan van 137 woorden de betekenis. Alle lessen zijn op video voor de uitspraak en met plaatjes om de woorden makkelijker te onthouden. En je kunt de oefeningen en uitleg dowloaden, zodat je na die 10 dagen alle lessen nog hebt en kunt herhalen.
Wat een plezier zul je daar van hebben in je volgende vakantie. Met het online woordenboek bij de hand, kun je dan ook nieuwe woorden opzoeken.
Doe je mee? Schrijf je dan snel in voor de Challenge Grieks lezen en uitspreken, want we beginnen op vrijdag 6 november.

Challenge Grieks lezen
Ga naar Grieks niveau 1 online