Blog Griekse taal online

Tips om Grieks te leren spreken

ja maar....

JA, MAAR…. hoe vaak zeg je dat wel niet?
Wist je dat: JA, MAAR: NEE betekent. Het betekent dat alles wat je voor JA, MAAR zegt in de prullenbak gooit.
‘Wil jij graag Grieks leren?’ ‘Ja, maar ik heb er geen tijd voor!’
Eigenlijk zeg je: ‘Nee, ik heb er geen tijd voor, dus is het niet belangrijk genoeg voor me.’
Dit blog gaat over alle ..JA,MAREN.. die we telkens hebben en hoe ze ons tegenhouden om te doen wat we graag willen. En hoe je ze om kunt zetten in JA i.p.v. NEE en dat dat je heel wat meer vreugde en energie geeft.

Waarom begin je eigenlijk niet?
5 redenen om niet te beginnen met dat wat je graag wilt. Ik hoorde en las de laatste tijd veel bezwaren om vooral maar niet te beginnen met Grieks te leren, terwijl ik ook hoorde dat het al lang een groot verlangen was.

1  Teveel moeite om ’s avonds een cursus te volgen.
‘Iedere keer als ik weer in Griekenland ben, vind ik het jammer dat ik niet beter Grieks spreek’, zei ze tegen me.’
Wat maakt dan dat je niet begint?’, vroeg ik haar.
‘Nou ja, het is zo’n gedoe om in Nederland naar een cursus te moeten iedere week. Er is niks in de buurt en dan moet ik ’s avonds met de auto door de kou en regen 30 km. rijden en dat is me elke keer net teveel. Dan kom ik moe thuis van mijn werk en dan heb ik geen puf meer om nog weg te gaan.’
‘Ik snap het, het is dus belangrijk voor jou om een andere manier te vinden die voor jou prettig werkt.’
Hoe zou jij willen leren? Wat heb jij nodig?

2 Ik vind die letters zo moeilijk
Dat is ook zo, het begin is moeilijk. Maar als je niet begint, gebeurt er ook niks.
Het hoeft niet allemaal heel snel. Langzaamaan wen je aan die letters en maak je ze eigen. Op een gegeven moment zijn ze net zo gewoon als ons alfabet.

3 Ik heb er geen tijd voor
Iets nieuws leren kost inderdaad tijd. Maar vaak is dat niet de echte reden. Als je iets heel graag wilt, dan vind je wel tijd.
Het is vaak de stress in je hoofd, die je parten speelt. Daar kan niks meer bij. En als je veel stress hebt, dan lukt leren ook niet. Stress kun je verminderen door iets te doen wat je plezier geeft. Dus Grieks leren zonder deadline, gewoon omdat je er plezier in hebt. Begin met 5 minuten per dag bijvoorbeeld en geef jezelf een compliment als je dat doet.

4 Angst voor mislukking
‘Iedere keer als ik dan iets in het Grieks zeg, dan begrijpen ze me niet. Ik kan het gewoon niet! ‘,  verzuchtte ze.
Leren gaat met vallen en opstaan. Soms lukt het niet, soms val je, soms zie je het even niet zitten. Dat hoort erbij. Laat het even liggen en pak het later weer op, of herinner je meteen een succesmoment, want die zijn er ook. Wanneer ging het goed, wat kun je wel? Alleen al het feit dat je je best doet om het te leren is al geweldig. Beschouw het als een leermoment in plaats van een mislukking. Vraag hoe je het wel moet zeggen en je zult zien dat het dan meteen beter gaat.

5 De lat te hoog leggen
‘Mijn man spreekt heel goed Grieks en dan durf ik bijna niks meer te zeggen. Ik kom niet uit mijn woorden en dan zeg ik maar niks meer. Ik wil het dan ook meteen goed zeggen’, zei ze.
Hij is ook ooit begonnen met het te leren en bij hem ging het in het begin ook nog niet zo vloeiend. Ze legt de lat veel te hoog en wil meteen zo goed spreken als hij. Daardoor geeft ze het op. Dat is jammer. Geloof in jezelf en begin met kleine stapjes, iedere keer iets nieuws erbij. Vraag hulp aan de ander.

Je wordt er gelukkig van als je doet wat je graag wilt

Het maakt je blij als je dat doet waar je naar verlangt. Al die bezwaren voelen ook zwaar. Als je die opzij zet en zegt: Ik doe het op mijn manier, omdat ik het wil en kan, dan voel je meteen energie en blijdschap. Neem jezelf serieus. Geloof in jezelf.
Maak er een spel van en bepaal zelf de spelregels. Bedenk waar je vandaag nog mee kunt beginnen. Doe het omdat jij er blij van wordt als je de volgende keer in Griekenland al meer kunt zeggen dan de vorige keer.

Wat is jouw ja, maar…..? (Geloof me, we hebben ze allemaal ;-))
Ik ben benieuwd. Vertel het ons in je reactie hieronder.

 

 

Blog Griekse taal

Tips en lessen

Ga naar Grieks niveau 1 online