Blog Griekse taal

Tips en lessen

h

Συνταγή του Παστίτσιου ΕΛΛΗΝΙΚΑ

h

Recept Pastitio ΕNGELS

Ελληνικές συνταγές

Ik kook heel vaak Grieks, omdat ik het zo lekker vind. Ook woon ik het grootste gedeelte van het jaar in Griekenland, waar we onze eigen groente verbouwen.
Pastitio is één van mijn favorieten en ik maak het regelmatig. Je bent wel even bezig met de voorbereiding, maar het is zóó lekker. Ik maak meestal teveel en dan bewaar ik 2 porties in de diepvries voor een andere keer, als we geen tijd of zin hebben om te koken. Voor dit recept kan ik niet veel eigen groente gebruiken, behalve de tomaten, in de zomer. Ik maak er een salade bij, afhankelijk van het seizoen: gekookte jonge courgettes, of chorta van vlita, of een salade van marouli (de Griekse wintersla) met dille en lente-uitjes.
Pastitio eet je niet heet uit de oven, maar lauw, want dan is de bechamellaag ook gestold en kun je er mooie blokken van snijden. Dus je pastitio moet een poosje afkoelen. Ik maak hem daarom een paar uur vantevoren.
Ik lees veel Griekse recepten en 1 van mijn favoriete koks is Akis Petretzikis / Άκης Πετρετζίκης.
Hij schrijft zijn recepten in het Grieks en in het Engels met video’s in beide talen. Zo heb ik alle kookterminologie in het Grieks geleerd en ik kan nu de Griekse versies beter lezen dan de Engelse.
Bovenaan zie je twee video’s van Pastitio in het Grieks en in het Engels. Met eronder de PDF’s met de recepten.
Hier volgen een aantal kooktermen die ook in dit uitgebreide recept voorkomen.

μαγειρεύω – koken
το τηγάνι – de koekenpan
ψιλοκομμένος  – fijngesneden

καραμελώνω – karameliseren
προσθέτω – toevoegen
σοτάρω – aanbraden
ο πελτές – tomatenpuree
σπάω – breken, verbreken
εξατμίζομαι – verdampen
αφαιρώ – verwijderen
ζεσταίνω – verwarmen
η κατσαρόλα – de pan
ανακατεύω – omroeren, vermengen
καβουρντίζω – branden, roosteren
καίω – verbranden
γρομπαλάκια – klontjes, brokjes
κρεμώδης – romig
το μείγμα  – het mengsel, beslag
αρπάζω – vastgrijpen, aanbakken
βράζω – koken
η συσκευασία – de verpakking
ψήνω – braden, bakken
λαδώνω – invetten
προθερμαίνω – voorverwarmen
στρώνω – uitspreiden

Καλή όρεξη